swim2pool

Mi gradimo, Vi se kupate!

Bazenska oprema

OPREMA ŠKOLJKE BAZENA

Ugradbeni elementi su osnova svakog bazena. Ugrađuju se  u dno ili stijenke bazena, a služe za pravilno funkcioniranje bazenske tehnike. Ovisno o Vašoj potrebi kod nas sve ugradbene elemente možete nabaviti u PVC izvedbi, visoko kvalitetnom inoxu ili bronci. Svi navedeni materijali izrađeni su isključivo za bazenske uvjete i otporni su na vodu tretiranu kemikalijama .

FILTERSKI SUSTAV

Osnovni su dio svakog bazena. Namijenjeni su za mehaničko uklanjanje nečistoća iz bazenske vode. Najčešći su pješćani filteri i najzastupaniji su u privatnim bazenima.

Kvaliteta samih filtera ovisi i o materijalu izrade (polipropilen, poliester, inox, itd.) ali i o samoj ispuni za zadržavanje nečistoća ( kvarcni pijesak, aktivna ispuna, NANO staklene kuglice, itd.). Samo dimenzioniranje filtera s odgovarajućom pumpom ovis o dimenziji i kubikaži bazena te uvjetima korištenja.

Kod privatnih bazena dolazi uglavnom i šestputni ventil, a rijetko i četiriputni ventil koji služi za odabir određenih funkcija. Kako bi nečistoća zadržana u filteru mehanički bila odstranjena potrebno je ispiranje cca 1 x tjedno, ovisno o samoj uporabi bazena i njegovoj zaprljanosti.

  1. Isključiti pumpu
  2. Ručku ventila staviti  u položaj BACKWASCH
  3. Uključiti pumpu na cca 3 min
  4. Isključiti pumpu
  5. Ručku ventila staviti  u položaj RINSE
  6. Uključi pumpu na 1 min
  7. Isključi pumpu
  8. Ručku ventila staviti u položaj FILTRATION
  9. Uključi pumpu

Ručka na šestputnom ventilu ne smije se pomicati dok radi pumpa.

Kod ispiranja filtera se troši, odnosno koristi, voda iz bazena koja pogonjena pumpom pod visokim tlakom ispire ispunu u filteru i odlazi u kanalizaciju. Ako nema nekog od sustava nadopunjavanja potrebno je bazen manualno nadopuniti vodom.

GRIJANJE BAZENA

U većini slučajeva bazenska voda se grije putem izmjenjivača topline kojima je osnovna karakteristika predaja toplinske energije dobivene od sustava centralnog grijanja, solarnih kolektora ili nekog drugog izvora toplinske energije. Izmjenjivači topline izrađeni su od materijala koji su namijenjeni za kloriranu ili slanu vodu ( inox i titan). Kako bi se dobila tražena temperatura ovisno o vrsti grijanja, ugrađuje se automatika za definiranje rada filtracije i željene temperature.

Toplinske pume izrazito su učestale kod grijanja bazenske vode. Kod jačih modela (inverterske toplinske pumpe) postoji opcija za grijanje i hlađenje bazenske vode, a moguć je rad na vrlo niskim temperaturama radi „defrost“ programa za samoodleđivanje. Vrlo su učinkovite sa obzirom na to da imaju nisku potrošnju električne energije.

Kod grijanja bazenske vode preporučuje se ugradnja bilo kojeg sustava bazenskog pokrivača kao bi se zadržala toplina i  zaustavilo isparavanje. Jedan od mogućnosti za grijanje bazenske vode su i električni grijači, no manje su zastupljeniji radi velike potrošnje električne energije.

BAZENSKA RASVJETA

Rasvjeta je gotovo neizbježan dio bazena, iako za funkcionalnost nema apsolutno nikakav utjecaj. Sami ugođaj podvodne rasvjete noću smatra se opuštajućim i smirujućim te će bazenu dati poseban estetski učinak. Zato je bitno dobro odabrati rasvjetu i razmisliti kako bi željeli da Vaš bazen izgleda i želite li određeni dio bazena posebno naglasiti.

Halogena rasvjeta poznata je po niskim cijenama, ali radi kraćeg radnog vijeka i velike potrošnje električne energije sve više ljudi se odlučuje za LED rasvjetu, a može se montirati na bilo koji tip bazena.

LED rasvjeta može se razvrstati na bijeli LED ili RGB LED s izmjenom boja, čime dobivamo raznolike svjetlosne efekte pod vodom. LED RGB rasvjetna tijela mogu se ugraditi s daljinskim upravljačem  za izmjenu sekvencija boja i vremena te uz posebne uređaje mogu se spajati i na „pametnu kuću“.

DODATNA OPREMA

U sklopu bazena ugrađuju se i vodene atrakcije kako bi boravak ili rekreacija u bazenu bili što ugodniji.

Protustrujno plivanje je uređaj koji snagom pumpe mlaznica stvara jako vodeno strujanje kao bi odrastao čovjek mogao plivati na mjestu. Izuzetno je popularan u bazenima manjih dimenzija radi nemogućnosti rasplivavanja. Upravljanje samog uređaja je putem pneumatskog tipkala iz bazena,a jakost mlaza za plivanje ili masažu može se podesiti na samoj mlaznici.

Hidro masaža ima izraziti učinak masiranja određenih dijelova tijela. Ugrađuje se na razne visine u stijenku bazena kako bi mješavinom zraka i visokog strujanja vode mogli opustiti i izmasirati tijelo. Vrlo je relaksirajuća, a koristi se i u medicinske svrhe.

Zračna masaža ili gejzir pogonjeni su turbo puhalom s visokim strujanjem zraka.

Naime, sam zrak u doticaju s tijelom ispod vodene površine stvara vrlo opuštajuću atmosferu i čini tijelo odmornijim i opuštenijim. Zračne masaže najčešće se rade kao ležište u bazenu ili su točkasto pozicionirane.

Slap ne služi samo kao estetski ukras, već može imati i pozitivan efekt masaže ramena i vrata. Uz vizualni efekt dobivamo i  poseban ugođaj žubora vode koji jednostavno odnosi stres. Najčešća ugradnja je na šetnici uz samu stijenku bazena, ali moguće ga je ugraditi i u zid ili skulpturu uz bazen za poseban efekt.

KEMIJSKA OBRADA VODE

Kako je vodu nemoguće održavati bez kemikalija, postoji automatsko, poluautomatsko i ručno održavanje vode raznim preparatima. Kod same kvalitete vode najbitnija je ph regulacija i dezinfekcijska sredstva, a riječ je o kemikalijama na bazi klora, vodikovog peroksida, broma i sl.

Kod ručnog reguliranja vode uzorak se uzima iz bazena i testerom se definiraju vrijednosti. Ovisno o nalazu otapaju se kemikalije u granulatu i dodaju u bazensku vodu.

Automatike za doziranje su mjerno-regulacijski uređaji za mjerenje uzorka bazenske vode te ovisno o nalazu doziraju potrebnu količinu kemikalija za održavanje. Kod njih se koriste kemikalije u tekućem stanju.

Ako se ipak radi o elektrolizi, sol otopljena u vodi idealne koncentracije 5g/l u komori klorinatora se pomoću elektroda pretvara u aktivan klor i koristi kao jako dezinfenkcijsko sredstvo koje učinkovito uništava sva mikroorganizma i jamči dovoljnu količinu slobodnog klora u bazenu.

Treba istaknuti kako i UV lampe odrađuje svoju veliku ulogu posebice kod slabijih dezinfekcijskih sredstava. UV svjetlost uništava sve bakterije i druge mikroorganizme u bazenskoj vodi pri čemu ne utječe na ph vrijednost. Rezultat je manja potrošnja kemikalija i njihova niža koncentracija, a pritom pridonosi beskrajnom čistoćom vode.

Kako u ponudi imamo sve vrste uređaja tako imamo i sve vrste kemikalija i testera za obradu vode. Ako imate nepoznanica o održavanju vode ili pitanja slobodno nas kontaktirajte.

OBLAGANJE BAZENA PVC FOLIJOM

Bazenska PVC folija najoptimalnije je rješenje kada govorimo o završnim oblogama bazenske stijenke.  Odlikuju je brza montaža, a služi kao hidroizolacija bazenske školjke. Ako se dogodi propust u statici i  bazenska školjka napukne folija neće propustiti vodu, što nije slučaj kod hidroizolacije i keramike. Lakša je za održavanje od keramike i smanjuje upotrebu kemijskih sredstava.  Moguća je postava na svim oblicima i dimenzijama.

Bazenska folija je UV stabilna i unutarnje armirano ojačana. U ponudi imamo folije proizvođača DLW,  ALKOR i ELBE debljine 1,5 mm za jednobojne, EXTREM i mozaik folije, a 2 mm za touch folije, te  0,6 i 0,8 mm debele folije za montažne bazene. Uobičajena dužina role je 25 m, dok je visine 1,65 ili 2 m.

Komadi folije skrojeni po obliku i dužini bazena vare se sa vrućim zrakom, te tako nastaje 100 % vodonepropusna obloga.

ELEKTROINSTALACIJE

Svakom bazenu je potreban bazenski ormar. U kojem je sastavni dio glavni osigurač, fid sklopka, motorne zaštite, zaštite od rada na suho, instalacijski i motorni sklopnici, uklopni satovi te glavna sklopka (nužni isklop)

PREKRIVAČI I KUPOLE

Ovim pokrovima osnovna je zadaća zaštiti bazen od mehaničkih i atmosferskih utjecaja, a na zatvorenim bazenima sprječava isparavanje bazenske vode i time smanjuje potrošnju kemijskih sredstava i rad odvlaživača. Kroje se po obliku površine bazena, a mogu biti upravljani mehanički ili automatski.

Najzastupljeniji mehanički pokrovi su solarni koji sa sunčevim zrakama dogrijavaju bazensku vodu, učinkovito sprečavaju isparavanje i mehanički štite od prodora nečistoća u bazensku vodu.

Automatski pokrovi mogu biti podvodni ( izlaze iz vode i pokrivaju bazensku površinu) ili nadzemni (cijelom širinom bazena ugrađuje se kutija sa lamelama koje se spuštaju po površini bazenske vode).

OPREMA ZA ČIŠĆENJE

Kada pričamo o opremi za čišćenje najčešće se podrazumijevaju četke, ručni i automatski usisavači (roboti), te ostala oprema za održavanje bazenske školjke.

Manualni usisavači dolaze u kompletu s teleskop šipkom, crijevo dužine dovoljne za dijagonalu bazena, četkom za usisavanje, četkom za zidove, leptiricom za sakupljanje lišća i adapterom za spoj na usisni sistem.

Kod skimerskih bazena adapter s crijevom se priključuje u skimer na usisni spoj, a druga strana crijeva s četkom se stavlja u bazen. Bitno je izbaciti zrak iz crijeva usisavača. Tako podtlakom pumpe filtracije usisavamo svu prljavštinu u bazenu.

Kod preljevnih bazena u samu stijenku prilikom izgradnje ugrađuje se usisni element na kojeg  se spaja adapter s crijevom usisavača te se u strojarnici regulira ventilom.

Roboti su ipak najjednostavnije i najefikasnije rješenje, ali su i nešto skuplji. Ovisno o dimenziji i obliku bazena imamo prikladne različite vrste robota koji efikasno usisavaju dno i stijenke bazenske školjke. Vrlo su jednostavni za korištenje i održavanje. Unutar sebe imaju platnenu vrećicu ili kartušni filter gdje se zadržava nečistoća iz bazena te ih je dovoljno isprati jakim mlazom vode i spremni su za ponovnu uporabu.